Δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες στην έναρξη του 2ου Patras Science Festival!

27 Απρίλιος, 2018 ΝΕΑ

Με δυο διακεκριμένους επιστήμονες θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του Patras Science Festival 2018!  που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαΐου στις 19.00 στο Royal Theater Patras, τον Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Γεώργιο Χρούσο και τον Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτιο Κριμιζή. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ένα μοναδικό duet jazz από τον Σπήλιο Καστάνη (Κόντρα Μπάσο) και τον Γιώργο Μεταξά (Πιάνο).

Το 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης, «Patras Science Festival» έρχεται στην Πάτρα από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2018 με θέμα «Ζήσε τη Χαρά της Επιστήμης»! Διαδραστικά workshops, εργαστήρια για παιδιά, live πειράματα, επιστημονικό θέατρο, ομιλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές δημιουργούν ένα πλούσιο παζλ με πάνω από 140 δράσεις και δρώμενα, που θα μυήσουν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, μικρούς και μεγάλους στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης.

Το «Patras Science Festival» θα φιλοξενηθεί στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ επιστήμης και κοινού. Η είσοδος σε όλους τους χώρους και τις δράσεις του Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μια σύντομη αναφορά στις ομιλίες των εκλεκτών προσκεκλημένων του PSF18 οι οποίοι με την παρουσία τους επιβεβαιώνουν το επιστημονικό του κύρος:

Γεώργιος Χρούσος «Πώς επηρεάζει το στρες την καθημερινότητά μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;»

Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην μελέτη του στρες. Από την κατανόηση της λειτουργίας του και των μηχανισμών μέσα από τους οποίους αυτό προκαλεί την εμφάνιση ποικίλων ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό, έως τις μεθόδους αντιμετώπισης ή πρόληψής του, η επιστημονική έρευνα του Δρ. Χρούσου έχει επηρεάσει γενιές επιστημόνων και έχει αλλάξει την οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε αυτόν τον συχνό συνοδοιπόρο μας, που λέγεται στρες. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως «η φύση του ανθρώπου δεν είναι πεπρωμένο και η ψυχική και σωματική αντιμετώπιση του στρες είναι δυνατή αν πραγματικά την επιδιώξουμε!».

Σταμάτιος Κριμιζής

«Η Διαστημική Αποστολή Cassini – Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα (1997 – 2017)»

Η αποστολή Cassini-Huygens σχεδιάστηκε με σκοπό την εξερεύνηση του Κρόνου και των δορυφόρων του, καθώς και την προσεδάφιση κάψουλας στην επιφάνεια του φεγγαριού Τιτάν για επί τόπου μετρήσεις των ιδιοτήτων της επιφάνειάς του. Η όλη αποστολή ήταν άκρως επιτυχημένη και μας παρουσίασε ένα πλανητικό σύστημα με υπόγειους ωκεανούς από νερό στον Εγκέλαδο, και στον Τιτάνα λίμνες από μεθάνιο, ατμόσφαιρα από άζωτο, και μετεωρολογικά φαινόμενα παρόμοια με αυτά της Γης. Στο τέλος της αποστολής το διαστημόπλοιο χρειάστηκε να καταστραφεί για να αποκλεισθεί η πιθανότητα μόλυνσης των δορυφόρων του πλανήτη από το ραδιενεργό Πλουτώνιο που χρησιμοποιήθηκε ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων. Ο ομιλητής είναι ένας από τους επικεφαλής ερευνητές στην επιστημονική ομάδα του Cassini.

Ο Σπήλιος Καστάνης (Κόντρα Μπάσο) και ο Γιώργος Μεταξάς (Πιάνο) αποτελούν το duet jazz που θα απολύσουμε στην τελετή έναρξης του psf. Οι δύο μουσικοί συνυπάρχουν καλλιτεχνικά από το 1993 σε σειρά εμφανίσεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ταυτόχρονα έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους δισκογραφικά. Το ρεπερτόριο τους καλύπτει όλες τις περιόδους της jazz Μουσικής που αποδίδεται με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο μέσα από την συνύπαρξη των δύο αυτών μουσικών οργάνων.

Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας και  πληθώρα ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών συνεργάζονται και συμμετέχουν στην πραγματοποίηση του.