Η Μαρία Χατζηνικολάου είναι Kαθηγήτρια Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Από νωρίς, έμαθε τη γλώσσα των μαθηματικών. Με αυτή  περιγράφει και μελετά προβλήματα  των φυσικών επιστημών και  της ιατρικής, όπως η διάδοση και σκέδαση ακουστικών και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, η συμπεριφορά της ροής του αίματος σε αρτηρίες, η ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Για την επίλυσή τους αναπτύσσει κατάλληλες μαθηματικές μεθόδους και τεχνικές. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ έχουν αναφερθεί σε αυτά πολλοί άλλοι ερευνητές ανά τον κόσμο. Έχει εργαστεί  σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει επιβλέψει οκτώ διδακτορικές διατριβές (τρεις ολοκληρωμένες) και μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών εργασιών.

Εμπνεόμενη από το ιδεώδες της ανοικτής και αποστάσεως εκπαίδευσης, συνέβαλε με το έργο της στην ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού  Πανεπιστήμιου,  από τις πρώτες μέρες της Ίδρυσης του. Υπηρέτησε ως Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, και είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης. Διευθύντρια Σπουδών σήμερα του Προγράμματος «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες», υπήρξε επίσης Διευθύντρια  στο Πρόγραμμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές στα  Μαθηματικά». Έχει σχεδιάσει, αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό και συγγράψει βιβλία, σύμφωνα με τις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είναι μέλος σε διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και εταιρείες.

 


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ