Ανθρώπινος Βιοϋπολογιστής & Τεχνητή Νοημοσύνη – Η είσοδος στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

 

Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη αυτή η εξέλιξη έχει ανοίξει έναν τεράστιο διάλογο μεταξύ νέων επιστημονικών, φιλοσοφικών και κοινωνικών τάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στην παρούσα ομιλία θα προσπαθήσουμε, μέσω της διεθνούς βιβλιογραφίας, να τοποθετηθούμε σε μια σειρά ερωτημάτων. Ποια είναι η σχέση των λειτουργιών του Εγκεφάλου και των Κβαντικών φαινομένων; Πώς αποδεικνύεται ότι η λειτουργία της ανθρώπινης φυσιολογίας μοιάζει με την λειτουργία ενός υπολογιστικού συστήματος; Ποια είναι η αρχική κλασσική έννοια της πληροφορίας και ποιες οι βάσεις μιας νέας αντιμετώπισης αυτής της έννοιας; Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η θεωρητική μετατροπή των εννοιών της ύλης και της ενέργειας σε μια μεταβαλλόμενη αριθμητική καμπυλότητα του χώρου και πώς θα μπορούσε αυτή να συσχετιστεί με την έννοια της πληροφορίας στο χώρο διάδοσής της; Και τέλος, ποια είναι η σχέση φόβου κι ελπίδας μεταξύ Τεχνητής Νοημοσύνης και Κοινωνίας;

Ο Μάνος Δανέζης γεννήθηκε στον Πειραιά. Πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δίπλωμα Προγραμματιστή Η/Υ από τη Bull General Electric. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Αστροφυσική στο Παρίσι, στο Observatoire de Paris – Επίβλεψη Prof V. Doazan και την παρουσίασε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Επίβλεψη καθ. Σ. Σβολόπουλος, με βαθμό “Άριστα”.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι:

• η Φασματοσκοπική μελέτη θερμών αστέρων εκπομπής στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και στο υπεριώδες (UV) μέσω δορυφορικών δεδομένων (IUE, HST)

• η Φασματοσκοπική μελέτη Ενεργών Γαλαξιακών Πυρήνων (AGNs) στην ορατή και υπεριώδη φασματική περιοχή, αστρικές ατμόσφαιρες, διπλά συστήματα αστέρων και η Ιστορία και Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών.

Διετέλεσε επίκουρος καθηγητής Αστροφυσικής, του Τμήματος Φυσικής, του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα είναι μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες. Έχει συγγράψει είκοσι πέντε βιβλία Φυσικής – Αστροφυσικής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Θετικών Επιστημών και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει δώσει περισσότερες των 500 διαλέξεων. Σεναριογράφος – παρουσιαστής – επιστημονικός επιμελητής 151 επιστημονικών documenters. Μεταξύ αυτών η σειρά «Το Σύμπαν που αγάπησα» και η σειρά «Έτσι βλέπω τον κόσμο» στην ΕΤ3. Του έχουν απονεμηθεί πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως: Α΄ Έπαινος από το Υπουργείο Παιδείας, τα βραβεία «Αρώνη» και «Πέτρου Κοσκορόζη», από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το «Hellenic – American University prize» στο 1ο φεστιβάλ Επιστημονικών ταινιών, καθώς και τιμητικές διακρίσεις από δήμους, επιστημονικές ενώσεις, αστρονομικές ενώσεις και σωματεία.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα http://manosdanezis.gr/ και στο ΥouΤube https://goo.gl/iizGpy.