ΤΟ PATRAS SCIENCE FESTIVAL ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Αθήνας, γεννήθηκε η ανάγκη για περισσότερα φεστιβάλ επιστήμης, με τοπικό χαρακτήρα διοργάνωσης. Στόχος ήταν να προβληθούν ακαδημαϊκά κέντρα της ελληνικής επικράτειας και να γνωρίσουν τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ οι κάτοικοι της κάθε περιοχής, χωρίς την ανάγκη να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα. Απόρροια αυτής της ανάγκης ήταν η δημιουργία του Patras Science Festival, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2017, έχοντας θέσει ως βασικό στόχο να δείξει σε μικρούς και μεγάλους ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο γνώση αλλά και ψυχαγωγία.

Κάθε χρόνο, μαθητές σχολείων της Δυτικής Ελλάδας, έχουν τη δυνατότητα μέσα από πρωτότυπες δράσεις, να συνομιλήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να ξεναγηθούν σε διαδραστικά εκθέματα και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Παράλληλα, το ενήλικο κοινό έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια σειρά από πρωτότυπα σεμινάρια και σε επιστημονικούς διαλόγους, καθώς και να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες ομιλίες από διακεκριμένους ερευνητές και ακαδημαϊκούς.

Η πόλη της Πάτρας γιορτάζει την επιστήμη στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), αλλά και σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, το Royal Theater, το Θέατρο Act, το Tag café, ο Συνδετήρας, η Βιβλιοθήκη ΕΑΠ κ.α. Από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσής του έως σήμερα, μετρά πάνω από 16.000 επισκέπτες – εκ των οποίων 5.500 μαθητές σχολείων  φιλοδοξώντας να καθιερωθεί ως πολιτιστικός θεσμός της πόλης των Πατρών.

Το Patras Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και τη συνεργασία πλήθους ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Εκτός από την Πάτρα, Φεστιβάλ Επιστήμης έχουν γεννηθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μετά την Αθήνα (ASF), όπως στη Θεσσαλονίκη (TSF), στη Λάρισα (ΤhSF), αλλά και στην Κύπρο (MSF), ενώ στο άμεσο μέλλον τα Ιωάννινα (ISF) καθώς κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, αναμένεται να φιλοξενήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μας βρείτε στο Facebook, το Instagram και το YouTube.