Το 3ο Φεστιβάλ Επιστήμης, «Patras Science Festival» είναι γεγονός! Μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις των δυο περασμένων ετών, το Φεστιβάλ της Επιστήμης επιστρέφει στην Πάτρα, ως ένας θεσμός πλέον και για τη Δυτική Ελλάδα. Το «Patras Science Festival 2019» με θέμα «Το Μέλλον της Επιστήμης – (το) δικό μας παρόν» θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη, από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2019.

Στο «Patras Science Festival» ενήλικες και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναρωτηθούν και να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις, να ανακαλύψουν την επιστήμη πίσω από κάθε έκφανση της ζωής τους, να συζητήσουν με επιστήμονες, να πειραματιστούν, να παίξουν, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, αλλά και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις και παραστάσεις.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εκθέματα, επιστημονικά πειράματα, εργαστήρια και workshops, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παραστάσεις επιστημονικού θεάτρου και ντοκιμαντέρ. Το φεστιβάλ είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας ανάμεσα στην επιστήμη και στο κοινό, αλλά και μια καινοτομία στο χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης.

Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν με τη συνεργασία τους πλήθος ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς, καθώς και εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας και του εξωτερικού.

Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2014, με το πρώτο Athens Science Festival, και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός, αλλά και ως ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά την Eπιστήμη, την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη! Συνολικά ως σήμερα έχουν συμμετάσχει στα αντίστοιχα Φεστιβάλ περισσότεροι από 3.600 επιστημονικοί συνεργάτες, περίπου 500 ομιλητές, 240 καλλιτέχνες και πάνω από 1200 εθελοντές. Δικαίως χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που συνολικά στα τέσσερα χρόνια της διοργάνωσής του έχει ξεπεράσει τους 100.000 επισκέπτες, το Athens Science Festival είναι περήφανο που όχι μόνο κατάφερε να πετύχει τους αρχικούς του στόχους, αλλά και να τους διευρύνει.

Κάθε χρόνο τα Φεστιβάλ Επιστημών –τώρα πλέον και στην Πάτρα!- τηρούν την υπόσχεσή τους: συνδέουν τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύουν το ρόλο τους, παρουσιάζουν την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητούν και αναζητούν απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέουν και δημιουργούν νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνουν τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη.

Σημειώνεται πως το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, εκτός από την Πάτρα, διοργανώνεται επίσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα (ΤhSF) και Κύπρο ενώ στο άμεσο μέλλον και άλλες περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να φιλοξενήσουν τη δική τους ξεχωριστή εκδήλωση.