Όλα τα τρόφιμα είναι επικίνδυνα μέχρι να αποδειχθούν ασφαλή

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, «η τροφή είναι το φάρμακό σου» και στην πλέον μοντέρνα εκδοχή: «είμαστε ό,τι τρώμε». Τι κάνει όμως την τροφή μας τόσο σημαντική και πώς διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή της μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης; Είναι «οποιαδήποτε λήψη τροφής» είτε «λήψη οποιασδήποτε τροφής» το Άγιο Δισκοπότηρο, ένα αδιαμφισβήτητο, εξ ορισμού, φάρμακο; Ή μήπως υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις προϋποθέσεις, για να παραχθεί και να επεξεργαστεί η τροφή, προκειμένου να αποφέρει στον καταναλωτή τα προσδοκώμενα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής διατροφικής (ή διαθρεπτικής) αξίας και τέρψης, χωρίς να τον θέσει σε βραχυπρόθεσμο (οξύ) ή μακροπρόθεσμο (χρόνιο) κίνδυνο; Ποια η διαφορά μεταξύ ποιοτικά αποδεκτού, ασφαλούς και διατροφικά κατάλληλου τροφίμου και πώς αυτές οι έννοιες εξατομικεύονται ανά καταναλωτή? Δύο σημαντικές επιστήμες, η Επιστήμη Τροφίμων και η Επιστήμη της Διατροφής του Ανθρώπου, οι οποίες τελικώς «έσονται εις σάρκαν μίαν», έρχονται να αναλύσουν και να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα.

Ο κ. Σκανδάμης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του panel Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. Απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΓΠΑ, απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Μικροβιολογία Τροφίμων το 2001 και στη συνέχεια εργάστηκε ως Ερευνητής στο Department of Animal Science του Colorado State University των Η.Π.Α μέχρι το 2003. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στην μελέτη και πρόβλεψη της συμπεριφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα και χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα της ΓΓΕΤ καθώς και συμφωνητικά με Ελληνικές Επιχειρήσεις Τροφίμων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 143 επιστημονικές δημοσιεύσεις (SCI) και 26 κεφάλαια βιβλίων, ενώ έχει συγκεντρώσει 5300 ετεροαναφορές. Επίσης, είναι επιστημονικός εκδότης των περιοδικών Food Research International και Journal of Food Protection και μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών Applied and Environmental Microbiology και International Journal of Food Microbiology.