“Το Μέλλον της Επιστήμης – (το) δικό μας παρόν”

16 Απρίλιος, 2019 ΝΕΑ

Πώς φαντάζεσαι το μέλλον; Ποιες είναι οι προκλήσεις του σήμερα που επηρεάζουν το αύριο; Μπορεί η επιστήμη να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο για την επίλυση των πιο σημαντικών θεμάτων; Το Patras Science Festival επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά με θέμα “Το Μέλλον της Επιστήμης – (το) δικό μας παρόν” για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και να αναδείξει πώς οι σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης επηρεάζουν τις ζωές μας.

Εάν υπάρχει κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε για την επιστήμη στο μέλλον είναι ότι θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει! Η επίδραση της επιστημονικής εξέλιξης έχει κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Η εξέλιξη της επιστήμης, μέσω της ανάπτυξης των καινοτόμων τεχνολογιών και όχι μόνο, μετασχηματίζει τον κόσμο επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ζούμε καθημερινά.

Στο πλαίσιο αυτό νέες δομές γνώσης αναδύονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, μέσα από την ενοποιημένη διδασκαλία των επιστημών, με καινοτόμες μεθόδους και προσεγγίσεις, χωρίς να υφίστανται διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων. Επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, διαφορετικών προσεγγίσεων και διαφορετικών καταβολών συνυπάρχουν και συνεργάζονται, όχι μόνο για την επιστημονική γνώση αλλά και για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ένα σύγχρονο Science Festival επιβάλλεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές και να τις αναδεικνύει. Το Patras Science Festival φωτίζει τον πλούτο της επιστημονικής έρευνας, διαδίδει τον ενθουσιασμό της επιστημονικής ανακάλυψης και αναδεικνύει τον αντίκτυπό της στο μέλλον.

Τι είναι, λοιπόν, το Patras Science Festival; Μια μεγάλη γιορτή που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ένα πολυπολιτισμικό γεγονός που κάνει την επιστήμη διαδραστική, προσβάσιμη και διασκεδαστική, επισημαίνοντας την επίδρασή της στην καθημερινότητά μας και τη σημαντικότητά της για τις επικείμενες προκλήσεις του μέλλοντος.

Κατά τη διάρκεια του Patras Science Festival, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Το Φεστιβάλ υποστηρίζουν με τη συνεργασία τους πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, καθώς και εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας και του εξωτερικού.